Продължете към съдържанието

Как да избегнем появата на конденз и мухъл в жилището си?

  За да избегнем появата на конденз и мухъл в дома си, трябва да премахнем факторите, които ги пораждат – високата влажност на въздуха и студените повърхности.

  Нашите съвети са:

  1. Проветрявайте редовно помещенията, без да се притеснявате от загубата на топлина в помещенията – топлината акумулирана във въздуха е значително по-малко от топлината акумулирана в стените, предметите и мебелите.
  2. Не сушете пране в помещенията, в които се образува конденз.
  3. Поставете цветята в помещения без конденз или такива, в които има обмен на въздуха с външната среда.
  4. Ако ви е възможно поставете отоплителните уреди под прозорците, като така ще ги затоплят и намалят вероятността от образуване на конденз.
  5. Не проветрявайте мокри помещения, чрез отваряне на врати навътре към жилището. Поставете, ако е възможно вентилационни устройства, които да отвеждат образувалата се влага.
  6. Ако ви предстои ремонт на помещенията е добра идея да помислите за възможности за тяхното контролирано проветрение.
  7. Поддържайте постоянна температура в жилището си и близки температури във всички помещения. Различните части се затоплят с различна скорост /стени, въздух, предмети/ и това е предпоставка за образуване на конденз и мухъл в ъгли и скрити места по стените.
  8. Изберете PVC дограма, пред алуминиева или поръчайте алуминиева с термично прекъснат мост, но имайте в предвид, че първата е с по-добри топлоизолационни свойства.
  9. Ако външните ви стени не са топлоизолирани то по тях със сигурност ще се образува конденз. Външната изолация чувствително повишава температурата на стените, което освен, че намалява разходите за отопление, също така и премахва причините за конденз.
  10. Ползвайте влагоуловители. Чрез отопление на помещенията не можете да премахнете влагата, тъй като тя се изпарява обратно във въздуха, кондензира и предизвиква мухъл.
  11. При прозорците с двуплоскостно отваряне е добра алтернатива да се добави микропроветрител към обкова. При определено положение на дръжката /под ъгъл от 45 градуса/ крилото не прилепва плътно и оставя малък отвор за циркулация на въздуха.