Продължете към съдържанието

Енергоспестяване

     Живеем във време, в което все повече се коментират въпросите за пестене на енергия, опазване на околната среда и съхранение на екологичния баланс на планетата.

     Какво може да направи всеки от нас, за да пести енергия и финанси? Как да намалим топлинните загуби?

     Топлинните загуби, според експерти, се дължат на:

  • Прозорците-  15%- 60%
  • Външните стени- 20%-25%
  • Покрив- 10%-30%
  • Под-5%-15%

    Процентите варират според типа строителство.

    Именно от прозореца се осъществяват най-големите загуби.Изходът е да подберем качествена и енергийно ефективна дограма.

     ПВЦ дограмата е предпочитания вариант в масовия случай. Предлага отлична топлоизолация и отводняване.Предложенията са от 4-,5-,6- камерни профили с двоен или троен стъклопакет. Позволяват понижаване на нежеланото топлопреминаване през зимата и повишават шумоизолацията. Не на последно място, новите ПВЦ профилни системи са от нетоксични материали и подлежат на рециклиране, което ги прави едно добро екологично решение.

     Алуминиевата дограма може също да бъде добър вариант, само ако е с прекъснат термичен мост. Прекъсването е от каучуков материал или ПВЦ вложка, като нейният минималният размер е 16мм.

     Независимо каква дограма ще изберете, от съществено значение е стъклопакета. Използването на К-стъкло( нискоемисионно стъкло) позволява добра топлоизолация, като намалява сметките за отопление.Чрез него слънцето( с къса дължина на вълната) влиза в стаята, а инфрачервените вълни на отоплението се отразяват обратно в помещението. Желан ефект за зимните месеци, но лятото се получава „парников” ефект. К- стъклото е подходящо за помещения със северно изложение. Пазарът наложи и се работи предимно с „Енержи”, „4 –сезона” стъкло. То стъпва на базата на К-стъклото, но плюса при него е, че лятно време не задържа топлината. Така зимата е топло, а лятото- прохладно. Финансово сме облекчени през всички сезони.

    Дограмата е една съществена крачка за създаване на енергийно ефективен дом!