Продължете към съдържанието

Обков

Обков

Всеки прозорец трябва да функционира отлично: отваряне, затваряне, заключване, ден след ден, година след година. Обковът има важно значение за всеки прозорец. Той осъществява връзката между крилото и касата и трябва да бъде изключително стабилен. Дали прозореца е обикновен, арка, скосен, балконска врата, плъзгане те всички трябва да се управляват с лекота и безпроблемно.
Като допълнение към прозорец или балконска врата с нормално отваряне може да се постави или добави обков за двуосно отваряне, микровентилация или секюрити заключване.

Обковът за нормално отваряне позволява на прозореца да се отваря по познатия на всеки класически начин по хоризонталната ос. Този обков е най-евтин и се състои от най-малко съставни части. Макар и евтин, той е най-неудобен и незащитен за проникване с взлом.

Обковът за двуосно отваряне позволява на прозореца да се отваря, както по хоризонталната ос, така и по вертикалната. Този обков е най-разпространен и е много ефективен и удобен за употреба. Този обков е характерен с повечето на брой насрещници и пъпки, за разлика от нормалното отваряне, което допринася за по-доброто притискане на крилото към касата и по-доброто уплътнение. Горното отваряне и по-доброто уплътняване го прави определено по-предпочитан от класическото отваряне.

Обковът за микровентилация позволява прозорецът да се отваря двуосно само 2 мм. Така се осигурява контролирана вентилация на помещението без да има загуба на топлина което е изключително важно през зимата. Този обков е със специална дръжка на степени, като завъртането на дръжката на 135′ открехва крилото в горния му край. Отворено по този начин крилото може да се остави без надзор и то не може да се отвори от силен вятър и няма да пропусне вода в дъждовно време. Този обков не е добре познат, но е изключително ефективен и на добра цена. В развитите страни се предпочита пред други обкови именно за възможността за сигурно, безопасно и ефикасно проветряване на помещението, което спомага за предотвратяване на конденз .

Секюрити обковът повишава степента на защитеност на крилото и прозореца. Този обков е характерен с добавените допълнителни точки на заключване и по-сигурни насрещници. Този обков е изключително ефикасен против проникване с взлом. Все по-често се прониква в имота през прозорците поради леснотата на отваряне. Най-потърпевши са къщи, апартаменти и офиси на 1-ви и 2-ри етаж, но практиката показва много случаи на кражби и на по-високи етажи – дори и последни. Всеки знае колко лесно и бързо напр. един алпинист занимаващ се с топлоизолация може да достигне до определен етаж. За повечето хора височината е от големите им страхове, но за крадеца е предпочитана пред непреодолимата блиндирана врата.

Скрит обков

Този вид обков е идеалното решение за красиви прозорци, без видими панти и капачки.Повишена топлоизолация и перфектно уплътняване!

Нашите партньори

Обковът с марка Siegenia Aubi (Германия) е широко разпространен и добре познат на българския пазар с доброто си качество и разнообразните варианти на отваряне. Освен класическото хоризонтално отваряне и падащото крило той предлага и многофункционална система на отваряне тип „фолксваген”.

Високото качество на системите за заключване и интелигентните технологии за контрол на достъп правят немския бранд световно признат лидер в своя бранш. Компанията има 5 производствени бази в Германия и международни филиали в 8 страни.

Концернът G-U (GRETSCH-UNITAS), Германия днес e световен лидер сред познатите доставчици на строителни инсталации и системи за сигурност. Те отговарят на съвременните изисквания за лесен и удобен монтаж, всевъзможни видове отваряния и дълготрайна и удобна експлоатация.